Britse overheid: “rokers stimuleren over te stappen op e-sigaretten”

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on print
Print

De Britse regering geeft rookloze producten een belangrijke plek in het anti-rookbeleid. Zij benadrukt dat “het bewijs” steeds duidelijker wordt dat e-sigaretten aanzienlijk minder schadelijk zijn voor de gezondheid dan het roken van tabak en rokers kan helpen om te stoppen, vooral in combinatie met stoppen-met-roken therapieën.

Ongeveer twee en een half miljoen mensen in Engeland gebruiken nu e-sigaretten. Voor velen is dit het middel om te stoppen met roken. Via deze link vindt u het baanbrekende rapport van het Britse ministerie van Volksgezondheid over e-sigaretten als reactie op het rapport van de Britse Parlementaire Commissie Wetenschap en Technologie.
Wat zijn in het kort de aanbevelingen en acties van het Britse ministerie van Volksgezondheid voor e-sigaretten en andere rookloze producten?

1e aanbeveling:
Bewijsmateriaal over e-sigaretten wordt jaarlijks herzien en verder bewijsmateriaal over tabaksproducten die worden verwarmd in plaats van verbrand zal onderzocht worden zodra dit beschikbaar komt. Rokers en de bevolking in het algemeen worden voorzien van duidelijke, bewezen, accurate informatie over schade door nicotine, e-sigaretten, andere nicotine systemen, en tabak die wordt gerookt, om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

2e aanbeveling:
De procedure voor het goedkeuren van e-sigaretten als een stoppen-met-roken programma zal worden geoptimaliseerd. Ondanks het feit dat e-sigaretten momenteel dus niet als stoppen-met-roken programma op de markt mogen worden gebracht zijn er al wel 2.5 miljoen e-sigarettengebruikers.

3e aanbeveling:
Er zal binnen de NHS (National Health Services) een toegewijde persoon ingezet worden die zich volledig zal concentreren op de implementatie van het Tobacco Control Plan van de overheid. Via het Tobacco Control Plan stelde het Britse ministerie van Volksgezondheid zijn doel om te komen tot een “rookvrije generatie” en identificeerde specifieke doelen die tegen 2022 moeten worden bereikt, waaronder het terugdringen van de prevalentie van roken onder jongeren en volwassenen tot respectievelijk 3% en 12%.

4e aanbeveling:
De regering verklaart dat NHS richtlijnen zal verstrekken aan de geestelijke gezondheidszorg inzake het gebruik van e-sigaretten. Hierin zal staan dat bestaande vapers e-sigaretten zouden moeten kunnen gebruiken als onderdeel van programma’s voor stoppen met roken, en dat bestaande tabaksrokers moeten worden gestimuleerd om te stoppen met roken door middel van stoppen-met-rokenprogramma.

5e aanbeveling:
De regering herhaalt de toezegging om de tabakswetgeving daar waar nodig te herzien. Specifiek zal de regering de Tabakswet uit 2016 tegen 2021 herzien en identificeren waar de Brexit kansen biedt om de huidige regelgeving te herzien om de volksgezondheid te blijven beschermen.

6e aanbeveling:
De regering stemt in met de aanbeveling om accijnzen op tabaksproducten en e-sigaretten te baseren op basis van hun risicoprofiel.

7e aanbeveling:
De regering zal bekijken hoe er post-Brexit verder invulling kan worden gegeven aan het tabaksbeleid, met de nadruk op wetgeving gebaseerd op het risicoprofiel van de verschillende producten. Als onderdeel hiervan zal de regering overwegen het standpunt over snus te herzien en te beoordelen of de introductie van dit product op de Britse markt een dergelijke evenredige aanpak van schadebeperking zou bevorderen.

Tevens neemt de regering bedenkingen omtrent e-sigaretten zeer serieus. In het licht van de sterke toename van het gebruik van e-sigaretten onder jongeren in de US, benadrukt de regering dat:
– Regelmatig gebruik van e-sigaretten in het Verenigd Koninkrijk onder jongeren zeer laag blijft
– Het gebruik onder tieners zal blijven worden gemonitord
– Additionele wetgeving ingevoerd wordt indien nodig.

Via deze link vindt u het rapport over e-sigaretten van de commissie en de in reactie hierop het rapport van de regering.

Andere interessante artikelen

E-sigaretten vs Sigaretten

Een Engelstalige video over het verschil tussen e-sigaretten en sigaretten gepubliceerd door het Public Health England een departement van het Engelse Ministerie voor Volksgezondheid.

Je e-sigaret gaat op vakantie

Nog even en dan gaan we weer op een welverdiende vakantie. Zonbestemmingen naar bijvoorbeeld Spanje of Frankrijk zijn dit jaar populairder dan

Wat is Shake&Vape?

Shake&Vape is een flavour concentraat om zelf eenvoudig e-liquid te maken. De flavour concentraat moet verdund worden voordat deze gebruikt kan worden.